Information för apotek och optiker

Längst ned på denna sida hittar du material och bilder att ladda ned. Vi har också länkar till våra e-learnings där du kan lära dig mer om torra ögon. Läs gärna våra tips i rådgivningssituationen! Du kan även beställa fysiskt material av våra representer eller genom att skicka ett email till: info.nordic@theapharma.com

Tips i rådgivningssituationen

Vilken typ av behandling som ska rekommenderas hänger samman med när, hur ofta och vilka situationer som personen upplever problem av sina torra ögon. Behandling med någon typ av ögondroppe är grundläggande likaså kan de flesta ha nytta av skonsam rengöring.

Symtom av torra ögon är varierande i sin karaktär och kännetecknas av obehag i ögat med eller utan synstörningar. Det kan vara svårt att förstå att det är torra ögon som man drabbats av då symtomen skiftar och därför kan det vara bra att i rådgivningssituationen fråga om vilka obehag kunden har från ögonen exempelvis med frågan: Vilka symtom besväras du av?

De vanligaste symtomen för torra ögon är; svidande, rinnande, grusiga, röda, trötta, ömmande, ljuskänsliga ögon samt svårt att öppna ögonen på morgonen eller kortare bärtid av kontaktlinser. För att identifiera karaktären av besvären kan det vara bra att ställa följande fråga:

Hur ofta har du besvären och är det vid några speciella tillfällen?
Tänk på att oavsett vilken svårighetsgrad av torra ögon ska droppen alltid vara konserveringsmedelsfri eftersom alla konserveringsmedel skadar ögat och i sig kan ge upphov till torra ögon. Droppen bör också både skydda och återfukta. Om ögat bara får fukt kommer cellerna fortsätta att kompensera bristen på vatten och tillslut dö. Därför är det bra att hjälpa ögat genom att både skydda cellen och tillföra fukt oavsett om personen har lindriga, medelsvåra eller svåra besvär. Här kommer några typfall av kunder som du kan stöta på:

Besvär relaterade till kontaktlinsanvändning eller datorarbete?
Rekommendera ögondroppar utan konserveringsmedel. 2–4 gånger dagligen exempelvis Thealoz Duo. Om personen har kontaktlinser välj droppe som kan droppas vid använding av linser. Rengöring är en viktig del av behandlingen och välj skonsamma milda produkter från ögonhyllan anpassade för den känsliga ögonregionen.

Besvär dygnet runt?
Rekommendera ögondroppar utan konserveringsmedel 4–6 gånger under dagen samt en gel utan konserveringsmedel till natten och på morgonen exempelvis Thealoz Duo Gel. Rekommendera värme, massage och rengöring dvs. ögonslockshygien.

Kliar det mycket i ögonen under vår/sommar?
Detta kan vara tecken på allergi – rekommendera allergidroppar utan konserveringsmedel exempelvis Zaditenpipetter samt skonsam rengöring med Blephaclean. Det är viktigt att få bort rester av pollen samt sekret som i sig kan irritera ögat.

OBS! Känner du dig osäker ska du givetvis rekommendera kunden att uppsöka sjukvården.

Thealoz Duo avrivningsblock

Informationsbroschyr om torra ögon för apotekspersonal

E-learning för apotekspersonal

Informationsbroschyr om torra ögon för optiker

E-learning för optiker